Dun Do Lena

Dun Do Lena
American Quarter Horse: SR Dun Do Lena 2001 sire: SR Hollywood Dundee dame: Wittle Wid O Wood, here with her friend and daily support, arabian gelding born in 1993.

måndag 28 september 2015

Shettis tre veckor på box

Efter tre veckor måste man bara få komma ut!
Och rulla sig där det är som minst rent!
Bandage, grimma, flughuva, grimma.
Jag hoppas att den antibakteriella kompressen håller sig på plats därmed.
Sedan en vecka tillbaka har krafterna kommit tillbaka, nu var hon ganska less på endast små promenader förutom boxen.
Kändes helt fantastiskt att hon piggade på sig, det var tydligt när det vände.
Och i normalfallet sover väl mina hästar i box kanske en vecka per år sammanlagt, då vid eländigt väder. Så nu är kvoten tämligen fylld vad gäller att stå inne, enligt svarta ponnyn. Lösdriften är bäst, med kompisar!


Såret på högra kinden är väldigt fint faktiskt, inte helt läkt men nu är det nog bara en vecka kvar med bandage.
Vi har klarat denna pärs! Förutom besök av Distriktsveterinären blev det tre vändor på klinik. Phu!
Men kanske ändå att det blir box nattetid i några dygn framåt.



söndag 27 september 2015

tisdag 22 september 2015

söndag 20 september 2015

Prioriteringar

När man som jag har fem hästar händer det att någon får stå tillbaka i en period för att det behöver läggas focus på en enskild individ.
Förutom det vardagliga och rutinmäsiga som alla hästarna får så är det bara att erkänna att Dundie har fått en hel del focus sedan hon kom till flocken för ett och ett halvt år sedan.
De andra har inte tyckt illa vara. De har stöttat, förstått och gett den stadga till henne som hon behövt och jag har bidragit på mitt sätt. Jag får nog säga att Dundie har landat bra här hos oss.

Men just nu lägger jag med all nödvändighet allt mitt krut på min ena shetlandsponny som för en dryg vecka sedan skadade sig illa. Därmed blir det lite skralt med anteckningar vad gäller Dundie här på bloggen.

Att få ett bandage att sitta kvar på huvudet är en utmaning!
 

Jag har många foton som jag avstår att lägga upp på bloggen eftersom man kanske inte direkt ber om att bli överöst av obehagliga sårskador när man surfar in här.
Historien är som följer.
Mitt 18- åriga shettis-sto har traumatiska- och mekaniska skador i ansiktet efter att ha fastnat med huvudet i en traktor. Hon satt som ett i ett skruvstäd mellan ena bakhjulet och fotsteget upp till förarhytten. Hon hade suttit fast i cirka en timme innan hon upptäcktes och att få loss henne var ett konststycke i sig, det kräver sin egen historia.

Det har nu gått en och en halv vecka sedan händelsen och först idag kan jag säga att det känns som det börjar vända och att hon verkar få krafterna tillbaka.
Förutom det första besöket av Distriktsveterinären, som kämpade med den äran i flera timmar för att få fart på hennes allmäna cirkulation, så har vi hunnit vara på klinik två gånger. Vi har ytterligre ett besök inplanerat och det lär bli fler.
Eftersom en bult trängt in i kinden var vi primärt oroliga att käkleden skulle ha en fraktur. Dock visade röntgen inga frakturer på vare sig käke eller nacke, som väl var. Hon har alltså inga skelettskador. Ej heller några skador på tänderna.

Den avfläkta huden på kinderna har inte vållat så väldigt stora problem. Det har däremot det lilla hålet efter bulten, som nu längre inte är litet alls, snarare onödigt stort! Det kräver noggran omvårdnad.
Bandageringen är inte den lättaste att få att sitta, man vill ju gärna klia sig där man har sår liksom.

Hon har en allmän bakterieinfektion, ögoninflammation, skada på hornhinnan, och har stora problem med att äta.
Mina dagar ser just nu ut så här: ge smärtstillande en gång om dagen, ge penicillin en gång om dagen, ge en ögondroppe en gång om dagen och ha koll på pupillen, ge ögonsalva tre gånger om dagen, ta tempen tre gånger om dagen, skritta henne varje dag eftersom den där enda ögondroppen kan ge kolik, rensa munnen på henne före och efter mat.
Tur att jag kan jobba hemifrån!

Höpåse som belöning efter såromläggning.


 
Hon klarar inte att tugga så bra trots att hon är så himla sugen på strå. Det kan vara så att hon har en nervskada, hon är aningen sned i ansiktet fortfarande, men det kan också vara så att hon bara är förfärligt mördbultad.
Det hon norpar i sig kommer ut igen i klumpar, somligt fastnar halvvägs och jag måste hjälpa till att få ut det. Så då måste jag ju hitta lättuggade alternativ, vilket är en utmaning i sig eftersom detta är en fångponny, som normalt inte äter annat än hö. Jag inte kan stoppa i henne vad som helst.

Något litet grässtrå kan man väl få prova.
 
På kliniken är man imponerad över ponnyns lugn, sist sa veterinären: "den här kan du väl nästan ha inomhus".
"Jajjamensan", sa jag, "hon har särskilda tofflor för det ändamålet". Och så berättade jag lite kort om vårt tidigare liv med bland annat uppdrag för SVT.
Men också det kräver en helt egen historia.
För nu får det räcka att nämna att detta är inte riktigt vilken ponny som helst. Och jag gör mitt yttersta för att få henne kry igen!

Inspelning med SVT.



söndag 6 september 2015

Wooop woop


Woop woop, den svarta är min, och den vita är min! Och själv jag är gul!

Förbättringar

Den här sommaren har det vilats från projekt på huset, det var en nödvändighet att retirera en smula efter flera år i rad av hårt arbete och att hela semstern faktiskt gått till stora reparationsjobb.
Dock har fina förbättringar gjorts på hästhuset i stället, som inte tarvat fullt så stora insater i tid räknat.
Av vindskyddets fem plintar har tre stycken blivit utbytta. Tjälen är ju ett stort besvär där vi bor och allt man äger och har skjuter och far beroende på årstid. Därmed är dragspels-hängrännan också utbytt och den nya hänger så fin och rak och med rätt fall.
Den elva år gamla stenkistan i hagen hade gjort sitt och nu har vindskyddets stuprör fått para ihop sig med ett 30 meter långt avloppsrör som slutar i ett dike. Förhoppningsvis kan det nu bli en bra avrinning.
Området närmast utanför vindskyddet kommer även att hårdgöras med duk och grus.



Då minigrävaren ändå var hyrd förbättrades några nertrampade diken i hagen, detta tror jag kommer bli superbra, inte minst vid snösmältningen på vårvintern. Jag ska stängsla så att hästarna får passera över dikena endast på bestämda ställen. Eventuellt blir det trummor nerlagda där, vi får se vad hösten har att bjuda på vad gäller fler projekt.
 

Dundie ville gärna studera arbetet på nära håll, helst lägga sig i samtalen kring hur dragningarna av dikena skulle ske också.